dimecres, 1 d’abril del 2009

Salvador Saumoy


Nat a Sabadell el 1935.
La seva vinculació amb la sardana es va iniciar l’any 1958 quan va entrar a formar part de la junta de Sabadell Sardanista per primer cop. Una relació amb l’entitat que s’ha mantingut fins avui, tant des del vessant directiu, 12 anys membre de junta, 4 d’ells com a president, com en tasques de suport i col·laboració. Entre les seves múltiples iniciatives cal recordar que en el seu primer any a la junta (1958) es va organitzar el primer aplec de la sardana al bosc de la Salut i que, amb Saumoy de president (1967), es va reprendre l’aplec als paratges del bosc de Can Deu, convertint-lo en un dels més concorreguts de l’època.
El 1974 va ser el principal impulsor de l’Escola Experimental de Música de Cobla i Banda de Sabadell. Promoguda per Sabadell Sardanista i l’Escolania Coral Sant Agustí, de l’Escola Pia de Sabadell, la creació d’aquesta escola faria possible la formació de la cobla Jovenívola de Sabadell, que va fer la seva presentació oficial el 23 d’abril de 1976, i de la Jovenívola 2, que es ha actuat molts anys com a planter de la primera formació.
Tant primer en el procés constituent, com al llarg d’aquests 25 anys d’activitat ininterrompuda de la Jovenívola, Salvador Saumoy ha estat el personatge clau i el principal artífex, no només de la continuïtat de la Jovenívola sinó, també, dels seus èxits i de la gran popularitat aconseguida per tot el país. La tenacitat i constància de Salvador Saumoy acompanyant com a representant la cobla en totes les seves actuacions, i la seva popularitat dins el moviment sardanista de Catalunya, ha fet que el nom de Sabadell sigui un referent bàsic alhora d’analitzar la importància del moviment generat a l’entorn de la constitució de cobles infantils i juvenils, que han tingut com a model l’exemple de la Jovenívola de Sabadell.
Sabadellenc de soca-rel, soci acèrrim del “seu” Centre d’Esports Sabadell, fundador i en ocasions president de la Penya La Ceba, moltes vegades directiu de l’associació de veïns del seu barri, Can Feu, Salvador Saumoy ha col·laborat i ha donat suport a diverses activitats cíviques i culturals ciutadanes.